Vill du börja tävla inom ridsport? Så här gör du

december 19, 2018 1329 Av Thomas

Många kommer att rida sin första ”tävling” på en ridskola, det är vanligt att man avslutar en termin eller en kurs med just en liten tävling. Då detta bara är en tävling på väldigt låg nivå behövs inga licenser eller liknande men om man kommer upp sig lite så blir kraven hårdare. Man måste bland annat ha ett så kallat grönt kort och ha ryttarlicens och eller ponny/hästlicens. Det finns dessutom många regler att ha koll på som rör allt ifrån tillåten klädsel till tillåten utrustning och detta kan man läsa om i Tävlingsreglementet (TR). Det finns ett TR för alla tävlingsgrenar inom ridning och sedan ett TR I som är gemensamma regler för alla tävlingar.

Grönt Kort

Grönt Kort

Alla som tävlar ska ha ett grönt kort, det spelar ingen roll om man är hästryttare, ponnyryttare, kusk eller voltigör. För att få ett sådant kort måste man gå en kurs där man kommer få lära sig grundkunskaperna för tävling med ponny eller häst. Olika regler för grönt kort gäller dock beroende på vilken ålder man är i. För barn upp till 13 år ska en vuxen ha grönt kort och sedan blir denne vuxen ansvarig för barnet och dess handlingar. Samma år som man fyller 13 år får man själv gå kursen för grönt kort och själv göra proven som krävs för att bli godkänd och från och med det år man fyller 14 måste man själv gå grönt kort-kursen, då räcker det inte att en vuxen med grönt kort är med. För att få grönt kort är det två delprov som ska avklaras också. Ett är ett teoretiskt prov och ett är ett praktiskt prov.

Licenser

Licenser

För att man ska kunna få en licens krävs det att man först har tagit grönt kort och det finns två olika licenser; ryttarlicens och hästlicens. För att få dessa licenser så får man logga in i Tävlingsdatabasen och hitta knappen som heter ”beställ licens”. Därifrån kommer man komma till beställningssidan där man måste välja vilken klubb man ska representera, vilket år licensen ska gälla och vilken typ av licens det är. Efter detta så behöver man betala och då krävs det att man har pengar på sitt konto i Tävlingsdatabasen. För de dom är över 14 år måste man ha sitt gröna kort registrerat i Tävlingsdatabasen men för de under 14 räcker det med att garantera att målsman eller annan företrädare har löst ett grönt kort. Sedan är det bara beställa licensen men det är viktigt att veta att licensen börjar gälla först när den blivit godkänd av klubben och när den är betald. Om man bara tävlar sporadiskt så behöver man inte skaffa en licens av den typen vi nämnt ovan, då den gäller i ett år. Man kan då istället lösa en så kallad endagslicens eller meetinglicens. Denna form av licens gäller då vid endast ett tävlingstillfälle. Dessa licenser går också att lösa om man deltar i enstaka internationella tävlingar. Ska man dock regelbundet delta i internationella tävlingar får man helt enkelt lösa en internationell licens. Detta med licenser är inte så krångligt, utan allting finns bra beskrivet i Tävlingsdatabasen.