Så tar du hand om din häst

juni 21, 2019 3175 Av Thomas

För att ta hand om en häst på rätt sätt så bör man veta vad denne behöver. Eftersom hästar är stora djur så betyder det höga kostnader för rätt mat, skydd och veterinärvård. Det finns ett par saker man måste tänka noga på innan man skaffar en häst och en av dessa saker är ekonomin. Vidare ska man tänka på att detta inte är ett djur som kan ta hand om sig självt. Hästen kommer vara i behov av konstant uppsyn med allt som rör mat och vård.Precis som alla andra djur behöver en häst ett skydd, mat, vatten, medicin och en massa tillbehör och redskap. Man bör även tänka på att om man inte är villig att ge upp semestern så är det essentiellt att hitta en person som kan ta hand om hästen i ens frånvaro. Varje häst har en unik personlighet, även om de är av samma ras. Ålder, aktivitet, hälsoförhållanden och yttre faktorer (skydd och väder) kommer att vara en viktig faktor i att mäta mängden mat en häst behöver. Hästen kommer aldrig att konsumera tillräckligt med gräs för att stödja sig helt och förutom gräset kommer den att behöva många andra ingredienser så som korn, hö, protein och salt. Köp inte en häst för att hålla den på bakgården, om det inte är en äng. En häst behöver kunna springa fritt på en yta av minst 10 gånger 30 meter.

filt för häst

Den kommer också behöva enskilt utrymme för att komma in när det är dåligt väder.  I vad det gäller skötsel så måste man väva och borsta hästen dagligen så det är viktigt att man har de nödvändiga redskapen. I hovarna kommer det alltid finns grus eller andra saker som knappast kommer att försvinna av sig själva så man måste ha en speciell krok även för dessa. Även lera måste rengöras eftersom det ger infektioner. Man behöver även ett par filtar för att hålla hästen varm i extra kalla dagar. Precis som människor så kan även hästar bli ensamma så det är viktigt att skaffa hästen ett sällskapsdjur i form av till exempel get eller får. Det ultimata vore självklart en annan häst dock betyder detta fördubblade arbete.

Vidare information om hästar

En häst kan väga mellan 450 och 800 kg och normalt kan de nå upp till 25-26 år. Hästar tycker om att äta hö, gräs, silo, koncentrerat foder och nekar aldrig äpplen och morötter. En hästs dräktighet varar 335-340 dagar (11 månader) och kalven brukar vara  mycket livlig och stå på sina egna ben en timme efter födseln. Hästar kan vara mycket kärleksfulla och hängivna till sina människor och de är ofta lugna av sig.

behandla häst trevligt

Det är dock viktigt att veta hur man ska hantera och handskas med hästar innan man bestämmer sig för att köpa en sådan. Hästar är väldigt bra löpare och tycker om att träna tillsammans med sina riddare. Många använder sina hästar för olika tävlingar dock bör varje häst förberedas väl innan en sådan. Det är viktigt att inte utsätta hästen för onödiga risker så som stress. Ridsport.se arrangerar veckovisa tävlingar där alla kan medverka.