Ridsemester i Kanada

Ridsemester i Kanada

december 22, 2018 Av Av Thomas

Senast när jag skulle planera min semester ville jag göra något annorlunda. En semeste där jag inte skulle kunna tänka på e-post, telefonsamtal och tidsfrister. Det har jag nämligen inte lyckats med på många år.

I nyligen genomförda studier i Kanada och USA erkänner majoriteten av befolkningen att de är anslutna till sina mobiltelefoner för arbete och för att hålla jämna steg med social surr, även under semestern. En undersökning visar att många människor avbryter sin tid att varva ner genom att titta in på kontoret, kontrollera e-postmeddelanden eller bli överöst av sociala skyldigheter.

Att vara uppkopplad är bra för bekvämlighet och omedelbar kommunikation men inte för avkoppling. Det finns emellertid ett sätt att helt undkomma våra hektiska liv och komma in i en värld där en helt ny nivå av avkoppling manifesteras. Förra sommaren var det exakt vad jag åkte till Kanada för att upptäcka.

Jag lade undan min mobiltelefon och högklackade jobbskor till förmån för cowboyhatt och mockachaps.

I Alberta skulle jag ut på hästäventyr i Canadian Rockies.

Såhär i efterhand ångrar jag att jag bara vågade boka en tredagagarstur med två övernattningar. Nätterna spenderades i timmerstugor på en av Banff Nationalparks historiska platser.

Fantastiska vyer

Ridturen utgick från stallet i Banff där resans första del slingrar sig i en lugn takt genom pittoreska skogsstigar. Vyerna, även i den tidiga delen av resan, är fantastiska och inkluderar härliga bergskedjor, kristallklara flödande floder och ganska ofta en syn av flock av älgar.

En av de bästa händelserna i denna utflykt kommer oftast en överraskning för de flesta deltagare, den klara och friska luften. Syre i sig är utsökt i detta storslagna område i Banff Park. Dina sinnen kommer att tacka dig för möjligheten att andas in den rena, skarpa fjällluften fylld med de färska aromerna av skogslöv och rik, mörk jord.

Det var så mycket bättre än jag trodde. När jag kom dit och tog ett djupt andetag, det luktade så bra och jag kände mig avslappnad direkt.

Morgonens första del tar ungefär 90 minuter då de flesta gäster är ivriga att sträcka ut sina nyfundna sadelben. Guiderna på dessa turer är också kockar. De snor snabbt ihop en bärbar kamin, eld och fixar allt för en grillunch. Det finns lång tid att utforska området eller till och med ta en liten tupplur innan du kliver upp på din häst igen för att fortsätta rida de tio milen till Sundance Lodge.

Slutfört 1991 ligger Sundance Lodge nu på den ursprungliga platsen för hästkorralen för Ten-Mile-stugan, byggd av Canadian Pacific Railway på 1920-talet. Den ursprungliga stugan förblir stående och förklarades en historisk plats 1990.

Sundance Lodge, byggd för att rymma semestergäster, ligger bredvid en mild sväng av Brewster Creek med Sundance-bergskedjan som bakgrund. Stugan är byggd helt med grantimmer och har 10 sovrum, ett stort lantligt kök och ett mysigt vardagsrum komplett med vedspis.

Lyxig lodge

I slutet av eftermiddagsturen belönades vi vid ankomst till den vackra lodgen. Boendet ligger flera nivåer ovanför att campa utomhus, riktigt lyxigt. Det finns även el och varma duschar. Stugan sitter emellertid i Banffs utgrävning så bry dig inte om att använda din mobiltelefon eftersom det inte finns någon täckning. Det finns inte heller någon TV och ingen dator. Vad är kvar? Bara en strömmande bäck och glänsande bergskedja att njuta av, för att inte nämna en gourmetmåltid tillagad av lodens egen kock.

Normalt på kvällar när jag ligger i sängen så brukar jag endera kolla film på min mobil eller så spelar jag lite på sajter som MegaSpel eller PokerstarsCasino.

Det var något jag fick lära mig av med under denna ridresa, men givetvis var det värt det. Och jag vet ju att spela kan jag göra igen när jag kommer hem. Här var det läge för andra saker att fokusera på.

Hästäventyr

Bortkopplad

Faktiskt var det fantastiskt att det inte fanns något sätt att kontrollera min e-post eller mobil.

Det finns en eldstad och bänkar på gården så flera besökare samlas på kvällen för ett bål och för att underhållas av berättelser från guiderna. Nästa dag är det en daltur längs Brewster Creek. Du kommer att spendera cirka fem timmar i sadeln på dag två men det finns ytterligare en lång lunchpaus och en helt ny bergskedja att se.

Ryttarna är mestadels oerfarna eller nybörjare. Därför behöver man inte erfarenhet på hästryggen för att njuta av dessa ridturer. Guiderna erbjuder kort träning och tips på vägen och naturligtvis är hästarna utbildade för terrängridning.

Att rida är i allmänhet det enda sättet att komma till backen i Banff National Park. Led och område är tillräckligt avskilda att du inte ser många, om ens några, andra resenärer utanför din grupp. Detta ger en optimal miljö för att upptäcka vilda djur av olika arter. Det är ett fotografparadis och oavsett om du är en erfaren fotograf eller inte, landskapet i sig garanterar dig spektakulära bilder.

Bara det borde locka nog att våga prova!