Olika grenar inom ryttartävling

november 22, 2018 14576 Av Thomas

De tävlingar som finns i Sverige när det kommer till hästsport är tio stycken till antalet och det är inte säkert att du någonsin hört talas om ett par av dem, även om du själv är väldigt intresserad av hästsport generellt.

Hoppning och dressyr

Hoppning är den hästsport där hästen hoppar över hinder på en bana och de vanligaste hindren är enkla plank eller vanliga bommar. Det finns också längdhinder som kallas för oxern eller trippelbarren och dessa har bommar både i hindrets fram- och bakkant. Inom hoppning är det enkelt att höja eller förenkla svårighetsgraden genom att variera hur hindren står i förhållande till varandra. Dressyr finns i program från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special och finaler avgörs i kür vilket är freestyle till musik. Domarna tittar på bland annat på hästens framåtbjudning, lydnad, spänst och ryttarens inverkan och bedömer sedan häst och ryttare med poäng mellan 0 och 10.

Parasport, fälttävlan och sportkörning

Parasport ridning

Parasport är för den med en funktionsnedsättning och ridsportförbundet har två grenar man kan tävla i. Dessa är paradressyr och parakörning. Fälttävlan är ridsportens tuffaste gren och innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning. Om man tävlar på hög nivå avgörs fälttävlan på tre dagar. Det börjar med en hästbesiktning och sedan är det dressyrprov, terrängprov och sedan en hästbesiktning igen innan det är dags för banhoppningsprovet. Fälttävlan benämns ofta som den kompletta tävlingen. Inom sportkörning tävlar man med häst eller ponny och även här finns tre delprov. Dessa är dressyr, maraton och precision. Maratonprovet består av att ekipaget forcerar hindren genom de portar som angetts. Precisionsprovet körs på en bana mellan koner och på konerna finns vätskefyllda plastbollar som inte får ramla ner.

Distansritt och Voltige

Vad distansritt är, är inte särskilt svårt att lista ut. Man rider längre sträckor, oftast på tid, och först i mål vinner helt enkelt. Distansridning sker oftast i skog och man har ett par kärnvärden som man går efter. Dessa är horsemanship, uthållighet, utmaning, samspel, naturlighet och gemenskap. Voltige är en balansakt som föddes inom kavalleriet. Voltige är lite som gymnastik, fast på hästrygg. Det utförs balansakter och ofta så är man flera stycken som gör detta tillsammans.

Reining, Working Equitation och Mounted Games

Reining, Working Equitation och Mounted Games

Reining har sitt ursprung på rancherna i USA och handlar om fart och precision. Hästen ska göra allting villigt och inte visa tecken på motstånd och ryttaren guidar hästen i den fartfyllda precisionstävlingen. Working Equitation består av tre olika delmoment. Det är dressyr följt av ett teknikmoment och till sist ett så kallat speedmoment. Vad dressyr är vet vi. I teknikmomentet handlar det om att öppna grindar, rida över broar, och utföra olika uppgifter. I speedmomentet så rids en bana på tid och här krävs gott samspel mellan häst och ryttare. I Mounted Games kan man tävla i lag, i par eller individuellt. Grenarna skiljer sig åt beroende på disciplin. Ett lag består av fem ryttare och fem ponnyer. Totalt finns det 22 olika grenar att tävla i och varje tävlingsomgång består vanligen av mellan 10 och 14 grenar. Mounted Games är därmed lite annorlunda än de andra grenarna då det innehåller ett så stort antal grenar.