Malin Baryard-Johnsson

februari 18, 2019 8649 Av Thomas

När hon under ett fullsatt Scandinavium 1996 galopperade in för att ta sig an banan i maskeradhoppningen så visste hon inte vad hon egentligen satte i rullning. Men faktum är att det var ett avgörande moment för hennes fortsatta framgångar och även ett stort historiskt märke för ridsporten i Sverige. Media började uppmärksamma ridsporten på ett sätt man aldrig sett förr. Hoppningen hade fått ett affischnamn i Sverige.
Draget att rida i bara underkläder var en stor del i att klädkedjan H&M uppmärksammade henne och sedan inledde ett väldigt givande samarbete.

I början…

  • Hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson föddes 1975 i Söderköping och började rida på ridskola som sexåring. Hon är en av Sveriges absolut största tävlingsryttare inom hoppning någonsin. Hon har även agerat programledare i ridsportprogrammet för barn som heter Barbacka.
  • 2003 blev Malin rankad etta i världsrankingen över bästa ekipagen med sin Butterfly Flip, kallad Flippan.
  • Det är även med Butterfly Flip som Malin har skördat största framgångarna, bland annat lagsilver i EM, VM och OS.
  • Hon tävlar idag för Linköping Fältrittklubb.
  • Bara 14 år gammal vann Malin Baryard sitt första SM för ponny och ett år efter det tog hon ett individuellt guld i EM för ponny.

Elev hos Whitaker

Innan Malin slog sig ned och öppnade egen hästverksamhet på Jonstorps gård utanför Norrköping så spenderade hon två år under mitten av 1990-talet hos världskändisen i ryttarkretsar, John Whitaker. John var inte sen med att lovorda den unga svenska ryttarinnan. Och även efter dessa två år så såg man dem ofta gå banan tillsammans vid internationella tävlingar de båda ställde upp i.

Jonstorps gård

Den mest kända och den bästa häst hon haft är H&M Butterfly Flip, H&M fick hon tillagt efter att klädkedjan börjat sponsra Malin efter sin uppmärksammade underklädesritt. Tillsammans rankades duon som världens bästa ekipage 2003 enligt internationella ridsportförbundets lista.1990 tog hon en stor seger individuellt i EM för ponnyer, det var med kvicke ponnyn Innishannon. 1990 vann hon individuellt guld i ponny-EM, tillsammans med ponnyn Innishannon. Efter det fortsatte hennes framgångar på tävlingsbanan. Under tiden som elev och anställd hos John Whitaker så tävlade hon bland annat i EM i klassen för Unga Ryttare. Tillsammans med laget tog hon silver och året efter, 1995, blev det lagguld och ett brons individuellt.

Genombrottet

Genombrottet

Det internationella genombrottet kom samma år som underklädesritten i Scandinavium, 1996, då hon tog sig upp på en sjundeplats i världscupfinalen.Verksamheten vid Jonstorps gård startades upp 1997. Tillsammans med sin pappa startade hon ett företag som köper och säljer unghästar.Största framgången för Malin var när hon med Sveriges lag vann silver i OS i Aten 2004. Även året innan skördade hon enorma framgångar med en höjdpunkt vid världscupfinalen i Las Vegas där hon tog ett brons. Det var samma år som hon med Butterfly Flip rankades etta på världsrankingen och slutade femma i EM.    Malin Baryard-Johnsson gifte sig 2004 med TV-programledaren Henrik Johnsson. Makarna har två barn tillsammans, sönerna Alvar som föddes 2005 och Ed som är född 2009.