Kyra Kyrklund

januari 3, 2019 1392 Av Thomas

Hon är en av FInlands genom tiderna främsta dressyrryttare, tränare och inspiratör när det kommer till hästträning. Hennes populära clinics eller master classes säljer slut gång efter gång och många förundras över hennes sätt att få dressyr att se så enkelt ut.Kyra Kyrklund har vunnit finska mästerskapen i dressyr hela tio gånger mellan åren 1972 och 1989. 1979 vann hon skandinaviska mästerskapen och med hästen Tiptop blev hon trippel svensk champion i 4, 5 och 6-årsklasserna under åren 1998 till 2000. Tre gånger vann Kyra det prestigefyllda Dressage Derby i Hamburg, Det var 1984, 1988 och 1997. 1991 vann hon världscupen i dressyr som då hölls i Paris. Året innan tog hon silver i VM som hölls i Stockholm. Hon tog även två brons i världscupen i dressyr när det hölls i Göteborg och s’Hertogenbosch.

Hur det började

Kyra Kyrklund föddes 1951 i Helsingfors, Finland. Redan från början hade hon ett stort intresse för hästar. Under somrarna red hon på sin gudmors arbetshästar av tyngre modell. Tills den dagen hon trillade av och bröt en arm. Då beslutade sig hennes föräldrar för att ta henne till ridskola så hon skulle få lära sig att rida ordentligt.Hon började tävla i ridsport på högre nivå som 16-årig junior. Kyra deltog i Nordic Cup i Lahtis 1967, då var det banhoppning hon tävlade. Efter det så fick hon en inbjudan att vara med i Finlands juniorlag i hoppning. Med den lånade polske valacken Dragon tackade hon ja, utan att veta om de skulle kunna hoppa så höga höjder. Men hon hade inte behövt oroa sig. Finlands lag vann Nordic Cup och Kyra knep en silvermedalj individuellt.

Kyra Kyrklund

Hon fortsatte med banhoppning och fick så småningom en egen häst vid namn Kasper, ett halvblod. Vid ett tillfälle, 1989, deltog de i tre olika finska mästerskap. De vann dressyren, kom tvåa i fälttävlan och slutade fyra i hoppningen.

Sverige och England

När Kyra tog studenten 1972 så hade hon planerat att läsa vidare till veterinär. Men först valde hon att ta ett sabbatsår för att satsa på sin egen ridning så hon begav sig till Strömsholm i Sverige. Hon blev kvar där i två år för att sedan åka hem till Finland och började jobba med hopphästar. Själv började hon satsa mer och mer på dressyr istället för hoppning, med bakgrunden i den strikta, militäriska och noggranna ridstil hon lärt sig vid Strömsholm.Hon öppnade en egen träningsanläggning 1976 och när hon drev den så ställde hon för första gången upp i ett OS. Det var i Moskva 1980 där hon hamnade på en femteplats. Kyra sålde sin träningsverksamhet 1991 och åkte tillbaka till Sverige för att jobba som dressyrtränare vid Flyinge Hingstdepå. Där erbjöds hon många möjligheter och fantastiska hästar att tävla. Redan samma år vann hon världscupen i dressyr.

Kyra Kyrklund och Richard White

Tillsammans med sin sambo Richard flyttade hon 1998 till West Sussex i England och köpte gården Snowhill Farm där de startade upp verksamhet. Förutom att fortfarande åka världen runt för att träna ekipage så har hon nu även ett framgångsrikt klädmärke för ryttare.