Kända islandshästryttare

mars 10, 2019 3478 Av Thomas

Det finns en sak som är enormt roligt inom islandshästvärlden. Eftersom den är relativt liten så kan man även som hobbyryttare faktiskt få chansen att träna för de absolut bästa tränarna i världen. Man kan säga att de bästa tränarna oftast kommer från Island eller har spenderat tid där för att lära sig. Att träna häst på Island är speciellt och för att få ut det mesta av sin islandshäst så är det en fördel att faktiskt ha den kunskapen. Endera att man fått den själv eller att man lär sig genom någon. När islandshästar började bli populära i Sverige så fanns det inte så mycket kunskap om rasen, speciellt inte hur man tränade de två extra gångarterna tölt och flygande pass. Därför tog man hit hästtränare från Island för att lära oss. Men de hade i sin tur oftast inte den klassiska skolningen som vi hade så det blev krockar i filosofi i många fall och många hästar förstördes på vägen.Idag har Sverige några av världens bästa tävlingsryttare och tränare. Så från den trevande början i 1970-talet har vi kommit enormt långt.

Bästa tränarna till Sverige

barockridning

Två tränare som haft en stor del i att ryttare i Sverige börjat förstå sig på islandshästträning är Mästaren Eyjolfur Isolfsson och Atli Gudmundsson. Den andre har även gått i skola hos den förstnämnda. Båda två har under många år rest hit till Sverige för att träna ryttare, hästar och ekipage tillsammans.
Eyjolfur Isolfsson har en serie med träningsböcker och videos där han väldigt noggrant visar steg för steg hur man tränar sin islandshäst. Från unghästtämjning till högsta nivå.Även Atli har skrivit en bok om hans träningsverktyg. Både Eyjolfur och Atli har alltid varit nyfikna på andra träningsfilosofier och gärna lärt mer om såväl klassisk ridkonst (barockridning), dressyr och western.

Atlis verktyg för islandsryttare

Atlis verktyg för islandsryttare

Atli Gudmundsson förklarar i sin bok “Atlis verktyg för islandsryttare” det viktiga samspelet mellan ryttare och häst genom att beskriva praktiska övningar, det han kallar verktyg.I kapitlen om böjning, balans, överlinje och samling får man lära sig varför och hur man ska använda verktygen och allt är väl illustrerat med både bilder och teckningar.I boken finns tolv verktyg där svårighetsgraden stegras eftersom. Atli menar att om man inte klarar de första övningarna så bör man inte ge sig på de sista. Tipset är alltså, börja från början och få det att sitta, slarva inte med grunden.Vad som är bra är att varje verktyg han beskriver kan användas med olika svårighetsgrad vilket gör att boken kan användas av ekipage på alla nivåer.Atli Gudmundsson är en meriterad tävlingsryttare och var under en tid även tränare för svenska islandshästlandslaget. Han har ett gott anseende över hela världen.Även om Atli har 150 resdagar om året så är hans bas på Island, i Hafnarfjördur utanför Reykjavik. Där har han även egna hästar som han tränar och tävlar och föder upp. Dessutom tar han emot hästar för träning.Han har också varit landslagstränare för Danmark, USA och Island.