John Whitaker

februari 5, 2019 7586 Av Thomas

En av Englands absolut mest kända ryttare alla kategorier och alla tider är hoppryttaren John Whitaker. Han var en medlem av det brittiska hopplandslaget i 31 år, från 1975 till 2006. Under den tiden samlade han ihop en massa mästerskapsmedaljer, bland annat fyra EM-guld, två OS-silver och två VM-silver.Han är kanske ändå mest känd som ryttare till den vita, legendariska sagohästen Milton.John Whitaker föddes 1955 i Huddersfield i England. Hela hans familj har alltid varit hästintresserade. Mamma Enid lärde honom att rida, John var äldst av fyra bröder. Två av bröderna, Michael och Steven, valde även de att satsa på en ryttarkarriär.Intresset för hästar har även ärvts till nästa generation Whitakers sedan John´s tre barn alla tävlar i hoppning. Sonen Robert Whitaker tävlar framgångsrikt på internationell nivå och även döttrarna Louise och Joanne har gjort sig namn inom ridsporten. Också Whitakers niece Ellen är välkänd tävlingsryttare. John startade sin tävlingskarriär på allvar vid 18-års ålder med den legendariske Ryans Son. Hästen var inte urtypen för kvicka hopphästar utan istället modell som en körhäst med stora hovar och stort, lite tungt, huvud. Ryans Son var väldigt lågt rankad och hade inga meriter alls.1975, bara två år efter att de börjat sin karriär tillsammans så blev Ryans Son och John uttagna till det brittiska landslaget. Duon tävlade framgångsrikt i hela 14 år och de skördade stora framgångar internationellt. Exempelvis var de med och tog lag-silver vid OS 1984 i Los Angeles.

Milton

Milton

Mest känd blev John Whitaker ändå till den vita legend-hästen Milton. Milton fick namnet Marius Silver Jubilee när han föddes men när en tjej vid namn Caroline Bradley köpte honom 1977 ändrade hon hans namn till Milton. När Caroline tragiskt avled så hamnade Milton hos John Whitaker. Det var också tillsammans med John som han blev känd som Sagohästen Milton. Hans första sponsornamn blev Next Milton men sedan blev det Everest Milton.När John fick Milton till stallet 1985 så började han så smått att ersätta den tidigare stjärnan Ryans Son med Sagohästen Milton.Milton blev den första häst som vunnit över tio miljoner kronor, utanför galopp- och travvärlden.Han är utan tvekan en av de största och mest populära hästarna inom banhoppning genom tiderna.När Milton fick gå i pension 1994 så fortsatte John att tävla med bland annat hästen Peppermill men ingen kom någonsin upp i Miltons popularitet.2006 var det dags för John att dra sig tillbaka från tävlandet, då hade han varit med i brittiska landslaget i 31 år.

Kläder och hästgård

Kläder och hästgård

Efter ryttarkarriären satsade John Whitaker istället på sitt eget klädmärke för ryttare, “John Whitaker International Ltd”. Förutom ridkläder så säljer de hästutrustning och hundtäcken. John, hans hustru Claire och familjen bor på en stor farm i West Yorkshire. Där har de stall för 36 hästar och stora ägor för boskap och unghästar. Det finns både ridhus och utomhusbanor samt all bekvämlighet häst och ryttare behöver. I verksamheten ingår även två stora hästtransporter som vardera kan ta nio hästar och har boendeutrymme för hästskötare. Hästverksamheten drivs av John, Claire och deras barn Robert, Louise och Joanne.