Islandshästens bakgrund

november 15, 2018 9621 Av Thomas

Islandshästar är populära och det är något som växer för varje år. Det handlar både om islandshästen som arbetsredskap via turridning eller ridskola men även som hobbyhäst eller tävlingshäst.

Bra lynne

Islandshästarna är starka, tuffa, vänliga och explosiva. Man kan säga att det finns en islandshäst för varje ryttare, det gäller bara att veta vad man vill ha eller behöver.Vill man ha en häst att ha roligt med i skogen så finns det en sån, och vill man ha en extrem tävlingsindivid så finns det såna också. Man kan dock inte riktigt jämföra deras ålder med andra hästar eftersom de utvecklas långsammare. Men istället blir de också mycket äldre än andra hästraser. Den äldsta kända islandshästen blev hela 57 år.Länge var islandshästen det enda transportmedlet på Island, ända långt in på 1900-talet var det hästen man tog om man skulle till grannbyn eller till marknaden eller vad som helst. Nu är det förstås inte så men islandshästen är istället viktig på andra sätt på Island. Den är omtyckt hobbyhäst och tävlingshäst och att avla på dem är väldigt populärt.

Vikingarnas häst

Vikingarnas häst

Det var när vikingarna bosatte sig på Island för över tusen år sedan som de tog med sig hästar till ön. Det handlade då om keltiska ponnyer från de brittiska öarna samt mindre hästar även från Skandinavien.Hästarna släpptes sedan lösa och de vandrade dit det fanns bete och vatten, på så sätt mixades dessa raser och skapade dagens islandshästar.Redan på 1000-talet så ville man säkra rasen och tänkte på hur de skulle avlas. Som en led i detta så förbjöd Alltinget (parlamentet på Island) alla importer av hästar till ön. Man hade provat att blanda in orientaliskt blod men det gav bara negativa konsekvenser så för att förhindra detta så valde man importförbud. Så i över 1000 år är islandshästen renavlad vilket är helt unikt bara det.

Får inte komma tillbaka

Det innebär också att ingen häst som lämnar ön får någonsin komma tillbaka. Därför finns oftast de allra bästa hästarna på Island, även om det avlas framgångsrikt runt om i världen. Men på Island har man ett annat utgångsläge med alla hästar som finns på rätt litet område (Island).

enkelresa

Om någon väljer att åka utomlands att tävla med sin häst, kanske till ett VM, så kommer de alltså inte kunna ta med hästen tillbaka, därför är det en noga avvägning innan man tar ett sånt beslut. Många som ändå väljer att åka har redan en köpare på hästen vid tävlingens slut.Dessa regler som Alltinget satte för nästan 1000 år sedan är anledningen till att rasen är så frisk och stark som den är idag. Man har hela tiden rensat ut dåliga exemplar för att ta aveln framåt steg för steg. På Island äter man häst så därför har det då varit lättare för dem att helt enkelt välja bort de sämre hästarna, med endera dåligt lynne eller dålig exteriör, och i många fall istället slakta dem och äta. Det kan låta hårt för en svensk men väldigt naturligt på Island.