Hästsportens historia

november 7, 2018 8903 Av Thomas

Hästsport är sport som använder hästar som en viktig del av sporten, tillsammans med en ryttare eller kusk.Hästsporter som utövas över hela världen är ridsport (banhoppning, dressyr, reining med flera), travsport, galoppsport och hästpolo. Det finns också många hästsporter med begränsad kulturgeografisk utbredning, bland annat rodeo och engelsk rävjakt. Även om dessa två kanske inte bör ses som sport och att de mer och mer försvinner på grund av djurrättsliga skäl. Däremot kan själva utövningen finnas kvar som en del av kulturen fast med icke levande djur att jaga.

Hästar i praktiken

Hästar i praktiken

Inom beskrivningen hästsport omfattas även aktiviteter som inte är direkt tävlingsinriktade. Det omfattar även användning av hästar för praktiska arbetssyfte, transport, fritidsaktiviteter, konstnärliga eller kulturella övningar och så även de sportsliga momenten.Hästar kan även utbildas för att använda i praktiska ändamål där exempelvis polishästar och ranchhästar är några exempel. Men även turhästar och ridskolehästar är ju hästar som används i arbete.Sen används hästar även till tävling och till uppvisningar i kulturella syften eller liknande. Men oavsett vad de ska användas till så krävs det mycket träning för att hästen ska klara sin uppgift.När det kommer till tävlingsdelen så finns det en massa olika sportmoment och grenar att välja. Oftast beroende på hästras, intresse, land och annat.’Dressyr och hoppning är något som dock finns i princip över hela världen. Sen finns det islandshästars gångartstävlingar som är begränsat till den rasen, reining och andra westerngrenar, polo, voltige, körning, kapplöpning med mera.

Grenar

Vissa populära former av tävling grupperas ihop på hästshower där hästar utför en mängd olika discipliner, som vid ett VM exempelvis.Hästar är populära för turridning och långdistansritter med och nästan överallt i världen finns det tillgång till ridvägar. Även i världsstäder som London där man kan ta en ridtur i Hyde Park exempelvis.Många erbjuder både att man kan hyra en häst för en ridtur eller en guidad tur med turledare, det sista alternativet är ett måste om man inte är en van ryttare.Hästar används också för terapeutiska ändamål för att förbättra människors hälsa och känslomässiga utveckling.Det förekommer fortfarande att hästar drar pampiga vagnar vid stora invigningar eller andra uppmärksammade parader. Och i vissa delar av världen används de fortfarande för praktiska ändamål som jordbruk.

Hyde park ridning

Antiken

Trots att det finns kontroverser över det exakta årtalet hästar började tämjas och när de först kördes, är den bästa uppskattningen att hästar först kördes cirka 3500 f.Kr. Det finns några bevis på att omkring 3000 f.Kr. nära Dnjeprfloden och Donfloden använde människor bett på hästar (för att kunna styra/kontrollera dem) eftersom en hingst som begravdes där visar att tänderna är slitna på just ett sånt sätt som de blir efter bettanvändning.Men det mest otvetydiga arkeologiska beviset på hästar som användes var att hästarna kördes. Man har nämligen funnit vagnar från omkring 2500 f.Kr. Redan då användes de som arbetsdjur. I antiken använde man höstar i krig, till att dra vagnar och det tunga kavalleriet. Hästen har således alltid spelat en viktig roll i hela vår mänskliga historia världen över.