Banhoppningens historia

februari 27, 2019 3016 Av Thomas

Den tidiga typen av hoppning var varken skönt för ryttaren eller för hästen. På den tiden man lutade sig bakåt över ett hinder innan revolutionen att böja sig framåt kom.Om man kollar gamla westernfilmer ser man mest att de dundrar fram över prärien, på flat mark med lite upp och ner. Om de tar sig över bäckar eller floder så är det i lugnt tempo.Det är sällan man ser dem hoppa över stockar och diken eller liknande. En anledning är att westernsadlar med horn inte är speciellt välanpassade för hoppning, man får nämligen hornet på sadeln i magen om man böjer sig framåt över hindret. Dessutom rider man med rätt långa stigläder i en westernsadel och inte kortade som när man använder en hoppsadel.

Jaktridning

Om man pratar om hoppningens historia i England så är det nära knutet med jakt och moderna lagar kring staket och boskap. På 1800-talet blev fler och fler av de gemensamma markerna privata och man satte upp staket för att hålla såväl djur som människor ute. Det gjorde att det blev en lite strid mellan markägare och så kallade foxhunters. Första problemet var att få tillåtelse att jaga på en mark, men det var inte största problemet. Nu ställde istället alla staket till det för foxhunters. Man kunde ju omöjligt stanna för att öppna och stänga grindar hela tiden. Så det största hindret blev att få hästar och hundar över dessa staket som var uppsatta i princip överallt.

Jaktridning

Från fälten till banorna

Foxhunters fick nu se till att träna upp sig även i hoppning för att bli bra jaktryttare. Det nya momentet gjorde det till en mer farlig men också mer spännande sport.Denna tidigare hoppteknik så lutar sig ryttaren väl tillbaka i sadeln, fötterna uppe nära hästens bogar och hängade i tyglarna. Det var såväl farligt som icke smidigt för både häst och ryttare.När dessa hoppmomenten började komma in i sporten så tog det inte lång tid innan det utvecklades till showjumping. En sport där man istället hoppade över riggade hinder på en förutbestämd slinga som liknade stängslen ute på fälten. Nytt var också att en publik kunde kolla så sporten blev snabbt populär. Däremot hade stilen fortfarande inte förändrats mycket utan det var fortfarande så att de lutade sig bakåt.

Revolutionen genom Caprilli

Förändringen kom genom en officer i italienska kavalleriet, Federico Caprilli. Han kom att modernisera hoppstilen i slutet av 1800-talet. Det blev en revolution när han kom med idéen att man skulle luta överkroppen framåt och följa med i rörelsen istället för tvärtom. Denna nya teknik fick hästarna att börja hoppa mer naturligt och det blev mer flyt i språnget.Caprilli, som levde mellan 1868-1907, är grundläggaren av ridkonstens moderna hoppstil. Han var chefstränare vid de italienska kavalleriskolorna och på den tiden i Europa dominerades ridningen och hästträningen av det som lärdes ut i armén.

Federico Caprilli

När man pratar om Caprilli-sits så menar man att man står i fältsits, alltså står upp i stigbyglarna med överlivet lätt framåtböjd och förkortade stigläder. Det handlade från då att följa med i hästens språng över hindret och störa så lite som möjligt.