Att tävla med islandshäst

november 25, 2018 8789 Av Thomas

Tävlingar på islandshästar har utvecklats mycket de senaste åren. I början så fanns det en massa olika tävlingsgrenar så att det kunde passa de flesta typer av hästar och ryttare. Sedan blev det mer renodlat sporttävlingar med högre prestationer på gångartsfinesser. Det passar kanske inte den häst som är tänkt att ha som sällskap i skogen eller som turhäst. Eftersom många ändå ville tävla så har det skapats fler och fler olika typer av tävlingar som då också passar fler olika hästar och ryttare. Att ha ett mål att träna mot kanske vara utvecklande för många. Därför kan en tävling vara en sån sporre man behöver att träna mot.

Former

Det finns tre vanliga tävlingsformer och de kallas sport, gæðingakeppni och trec. Det vanligaste är att tävla i gångarter vilket man gör både i sport och i gæðingakeppni. Trec är en rätt ny gren där det handlar mer om praktiska tävlingsmoment, att visa att man har en vältränad och modig häst.Utöver de speciella tävlingarna som bara är öppna för islandshästar på grund av deras karaktär så är det många som deltar i distans, hoppning, western, dressyr och körning med sina islandshästar.

Grenar

Om man tänker sig börja tävla och vill köpa en tävlingshäst så ska man satsa på en islandshäst med rena gångarter som är väl separerade. Hästen ska även ha ett bra lynne och vara känslig så att den svarar på små ryttarsignaler, dessutom eftersträvar man stora och luftiga rörelser.

Island iceland racing häst

Man delar in hästarna i fyrgångare och femgångare, en fyrgångare har skritt, tölt, trav och galopp medan femgångaren även har flygande pass. Det är lämpligt att börja med en fyrgångare för en nybörjare på tävlingsbanan.Grenar man tävlar i är femgång, fyrgång samt olika klasser av tölt. Alla dessa rids på en ovalbana vilket är som en liten travbana med doserade kurvor. Sedan finns det fartgrenar, flygande pass, som rids på en rakbana.I passgrenarna handlar det framförallt om farten, hästarna som används till pass är ofta specialiserade för just dessa grenar. Klasser finns på olika nivåer för både barn, ungdom och vuxen. Det finns också lätta klasser där fokus ligger på att visa rena gångarter och inte så mycket på olika tempon.

En bra häst

En bra häst

Gæðingakeppni är en tävlingsgren som blir mer och mer populär i Sverige, på Island har den länge varit stor. Det är en lite friare gångartstävling där det handlar om att hitta den bästa hästen helt enkelt. På isländska kallas det en gæðingur. Domarna vill se en häst som alla skulle vilja rida, den ska vara samarbetsvillig och visa glädje i det den gör. Dessutom ska hästens gångarter vara både lösgjorda/fria och energiska. Hästen ska vara uttrycksfull och utstråla kraft och bra gångarter.Trec är den tävlingsform som ännu är rätt ny här i Sverige. Man kan jämföra den med fälttävlan och trail. Man utför tre olika tävlingsmoment, POR – Orientering med karta, MA – ridbarhets- och gångartsbedömning och PTV – hinderteknikbana. I trec vill man se harmoni och kommunikation mellan ryttare och häst.