Att rida häst

februari 15, 2019 5242 Av Thomas

Ser det inte så härligt ut att hoppa upp på en hästrygg och bara galoppera iväg längs med åkern och bort i solnedgången.

Fritidsnöje eller en sport

Att rida kan vara både mysigt och avkopplande, en del rider bara för att det är kul och för att komma bort lite från vardagen och alla dess sysslor, andra har använder sig av ridning som en sport, kan till exempel vara att man tävlar i hästhoppning, man kan tävla i att trava på bana.
Det finns en hel del saker att göra med en häst. En häst en ett stort djur som har använts sen många år tillbaka vi pratar då om cirka 6000 år sedan. Hästen användes då främst som dragdjur och även riddjur också. Förr åt man hästen, man tog mjölk ifrån den eller så använde man sig av hästens hud.
Det finns olika storlekar på en häst, för att veta vilken storlek det är så mäter man mankhöjden, alltså från marken och upp till hästens rygg/mank. Det finns från A-D och dessa bokstäver representerar klassen, en A klass är cirka 107 cm och uppåt, D-klassen är från 140-148 cm i mankhöjd.
Sedan finns det små hästar också och dessa är inte mer än cirka 64 i mankhöjd.

sele racing

Olika sporter som finns med häst är trav där åker man med ett ekipage bakom hästen och kör banor med flera andra, en kusk (föraren) sitter i vagnen och man tävlar oftast på en oval bana i en travbana. Detta är en sport som man kan se både live och även direkt på plats, man brukar ofta spela om pengar där man satsar på häst och kusk vem som kommer ta hem loppet. Sedan har vi dressyr tävlingar där man som ryttare sitter på hästen rygg och man rider runt i en rund hage eller vad man ska kalla det, det man ska göra är att se kemin mellan ryttare och häst. Hästen ska vara ståtlig och lyda sin ryttare, det finns även vissa typer av stilar en häst ska klara av i en dressyrtävling. Exempel är skritt, trav och galopp, detta är 3 olika gångarter som hästen har. Sedan ska hästen kunna göra framdelsvändning och bakdelsvändningar. En piaff innebär att hästen med små rörelser förflyttar sig framåt med alla fyra ben, detta ska såklart ske snyggt.
En passage innebär att hästen nästan små hoppar lite framåt med hjälp av sina bakben, detta sker helt rytmiskt med hela hästens kropp. En piruett för en häst är samma sak som en piruett för en balettdansös. Hästen ska snurra med bakdelen i en samlad galopp. Ute på dressyr banan så följer man ett mönster eller en väg, detta kan innebära att hästen helt plötsligt börjar gå diagonalt över banan för att sedan vända om och gå till vänster istället. Vi har även hästpolo och där tävlar man i lag och ska med ett långskaftat klubba få i en plastboll i varandras mål. Man sitter alltså på hästar allihopa och tävlar mot varandra.