Anky van Grunsven

januari 21, 2018 6073 Av Thomas

Anky är en holländsk ryttarinna som, förutom sina enorma framgångar på tävlingsbanan, blivit uppmärksammad för hennes sätt att träna. Metoden rollkur eller hyperflexion har blivit både hyllad och kritiserad.Hennes tävlingsrad är smått fantastisk. Vid stora mästerskap har hon tagit guld hela åtta gånger, tre gånger i OS (2000 Sydney, 2004 Aten och 2008 Hongkong), två gånger i VM (1994 Haag och 2005 Aachen) samt tre EM (1999, 2007 både lag och individuellt). Dessutom har Anky vunnit Världscupen i dressyr hela 9 gånger och holländska mästerskapen 13 gånger. Hon innehar även tre världsrekord i poäng.Anky van Grunsven föddes 1968 i Erp, Nederländerna. 2005 drog hon och hennes tränare Sjef Janssen till Las Vegas och gifte sig. Tillsammans har de två barn, Yannick född 2004 och Ava Eden född 2007.

Hur det började

Anky började sin ryttararriär vid sexårsårsåldern på en shetlandsponny som hette Heleentje. Det var efter avslutat gymnasium som hon bestämde sig för att verkligen satsa fullt ut på att vara en dressyrryttare på heltid.Tillsammans med sin häst Prisco började hon tävla på 1980 och de avancerade upp till elitnivå två år efter det. 1990, efter många års hårt arbete så blev de holländska mästare. Efter den vinsten vann hon holländska mästerskapen 13 gånger och hamnade aldrig lägre ner än trea. Hon har vid flera tillfällen blivit tilldelad titeln “Rider of the year” i Holland och 2000 blev hon utsedd till “Rider of the century”.

Anky van Grunsven Bonfire

Bonfire är en av hennes absolut mest kända hästar och de blev tillsammans olympiska mästare år 2000. Vid den tävlingen slog de även ett smått otroligt världsrekord när de belönades för 86,05 procent för sin ritt i Grand Prix Kür. Efter det OS:et som hölls i Sydney så fick Bonfire gå i pension, då var han 17 år gammal.I det efterföljande OS i Aten 2004 så deltog Anky van Grunsven med sin nya häst Salinero. Endast tio år gammal så lyckades han med sin ryttare ta en olympisk medalj. Det var ingen tvekan om att Salinero var nästa topphäst i världen.

Fler världsrekord och rättegång

Två år efter OS, 2006, så slog de tillsammans ännu ett världsrekord. Vid världscuptävlingarna i ‘s-Hertogenbosch fick de betalt med enorma 87.925 procent för sin prestatio i Grand Prix Kür. Även i Grand Prix har Anky världsrekordet med Salinero, 81, 33 procent, slaget vid CHIO Rotterdam.Under säsongen 2005 hamnade Anky van Grunsven i blåsväder, anklagad av en tysk ridsporttidning för att använda oschyssta träningsmetoder. Metoden hon anklagades för kallas rollkur eller hyperflexion. Metoden går ut på att hästen spänns in hårt med nosen mot bringan och en enorm kurva på halsen. Hon hade setts använda detta på träning och framridning för träning. Det blev ett rättsligt ärende men Anky van Grunsven friades från misstanke.

Fler världsrekord och rättegång

Vid sidan av sin ryttarkarriär så driver hon även ett eget klädmärke för ryttare. Hon är väldigt delaktig i företaget och bestämmer själv både design och marknadsföring. Dessutom arbetar hon som tränare för ryttare upp till högsta nivå.